Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Dukan Moussaka

ΝΤΟΥΚΑΝ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ 

(Από την Βέλια Νουρόγλου)

Dukan Moussaka - dukanomageirevontas.blogspot.com

Αχ πόσο ανεπρόκοπη αισθάνομαι όταν βλέπω τέτοιες συνταγές!
Μουσακά δεν έχω φτιάξει ποτέ.
Έχει φτιάξει όμως η Βέλια και άλλες κοπέλες στην ομάδα μας αυτήν την νοστιμότατη βερσιόν μουσακά Ντουκάν!

Υλικά

Για την Βάση:
  • 4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 6 μεγάλα κολοκύθια (χωρίς σπόρια)
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτί κονκασέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κεσεδάκι τυρί cottage 2,2% λιπαρά
  • 1 και 1/2 κύβο λαχανικών τριμμένο (αν έχετε τον κατάλληλο - Βερόπουλος)
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • πιπέρι κατά προτίμηση

Για την Μπεσαμέλ (με κορν φλάουρ)
  • 800 ml γάλα 1,5% λιπαρά
  • 2 αυγά και 2 ασπράδια
  • 2-3 κ.σ. κορν φλάουρ (ανεκτό)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο προεραιτικά
  • 1 κ.σ. τυρί Ζεμύθα
  • 1/2 κύβο λαχανικών τριμμένο (αν έχετε τον κατάλληλο - Βερόπουλος)
  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο
ή 

Για την Μπεσαμέλ (με κόντζακ)
  • 1 αυγό
  • 1/2 κεσεδάκι τυρί cottage 2,2% λιπαρά
  • 1 νεροπότηρο γεμάτο γάλα 1,5% λιπαρά
  • 1 κ.γ. κοφτό κόντζακ σκόνη

Εκτέλεση

1. Πλένουμε, κόβουμε σε φέτες και βάζουμε σε αλατισμένο νερό τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια για μισή ωρίτσα. (Πάχος περίπου 7 χιλιοστά για να μην στεγνώσουν στο ψήσιμο).

2. Τα ψήνουμε στο tepanyaki ή σε αντικολλητικό τηγάνι ψεκάζοντάς τα με λίγο balsamico και ρίχνοντας σε κάθε στρώση  νερό (όπου είχα διαλύσει τον 1 κύβο λαχανικών) για να έχουν νοστιμιά και να ψηθούν καλά χωρίς να στεγνώσουν.

3. Αφού ψηθούν τα λαχανικά, τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα.

4. Ετοιμάζουμε τον κιμάΣωτάρουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το κρεμμύδι, τον κιμά και την πιπεριά Φλωρίνης. Προσθέτουμε το κονκασε, τον ½ κύβο, το πιπέρι και το μπαχάρι και σιγοβράζουμε τον κιμά μέχρι να πιει τα  υγρά του.

5. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ με κορν φλάουρΣε αντικολλητικό σκεύος τσιγαρίζουμε το κορν φλάουρ με το λαδάκι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα σιλικόνης πολύ γρήγορα για να μην σβολιάσει. Εάν σβολιάσει, το τραβάμε από τη φωτιά, το περνάμε από σίτα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το γάλα και συγχρόνως να δέσει η κρέμα!!! Μην το βιαστείτε … θέλει λίγο υπομονή …προσοχή!!!! λίγο λίγο το γάλα για να δένει και ταυτόχρονα πολύ γρήγορο ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Περίπου με max το 9 δένουμε τη μπεσαμέλ στο 7. Μόλις καταλάβουμε ότι έχει δέσει (να καλύπτει το κουτάλι από την ανάποδή του) κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει (περίπου χλιαρό είναι καλά). Έχουμε χτυπήσει τα αυγά με τον κύβο και τη ζεμύθα  και τα ρίχνουμε στην κρέμα μας. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

ή

5. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ με το κόντζακΧτυπάμε  στο μίξερ χειρός όλα τα υλικά με τελευταίο το κόντζακ, με προσοχή να μην σβολιάσει. Γλυτώνουμε το ανεκτό αλλά γευστικά δεν είναι τόσο ωραία γεύση όσο με το κορν φλάουρ.

6. Σε ένα ταψάκι μιας χρήσης στρώνουμε τις μελιτζάνες & τα κολοκύθια, στη συνέχεια τον κιμά, από πάνω το τυρί cottage και στη συνέχεια την μπεσαμέλ. Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για περίπου μια ώρα να ροδίσει η κρέμα.

Tips
*Οι μελιτζάνες και τα κολοκύθια θα πρέπει να έχουν ψηθεί καλά από πριν και να έχουν μελώσει (να μην κρατάνε).
*Μπορείτε να πετύχετε το ψήσιμο χρησιμοποιώντας αντικολλητικό ταψί με το ζωμό όπως ανέφερα παραπάνω. Ψήστε σε σκεπασμένο ταψί με αλουμινόχαρτο να πιουν τα υγρά τους και μετά αφήστε λίγο να πάρουν χρώμα (σε αέρα στους 200 για κανένα μισάωρο περίπου) Δοκιμάστε να έχουν ψηθεί καλά.
*Η μπεσαμέλ στον μουσακά δεν γίνεται σφιχτή, είναι πιο ρευστή και βελούδινη γι αυτό και ελάττωσα το κορν φλάουρ. Με το μπέικιν γίνεται πιο αφράτη.




More Beef recipes here: Dukan Beef Recipes

Dukan Beef Recipes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου